Viron tapahtumakalenteri
Laivoja Helsinki-Tallinna -välillä:
  Eckerö Line     Tallink Silja      Viking Line  teatterijamusiikkimuseotjagalleriat


 


COVID-19
ja Viron-matkailu

Lue lisää,
klikkaa tästä!

 
Uutisia Virosta

Vanhempia uutisia TÄÄLTÄ!KATSO TAPAHTUMIA


- TAMMIKUUSSA

- HELMIKUUSSA

Muutokset mahdollisia...
ja / tai todennäköisiä   Joulukuu 2020

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...


Näyttely: Linnasta kaupungiksi. Tallinnan synty 800 vuotta sitten. (Näyttely 15.5.2021 saakka) Tallinnan Kaupunginmuseo, Vene tn 17, Tallinna, Vanhakaupunki
Kuinka vanhaa on Tallinnan asutus? Milloin Tallinnasta tuli kaupunki? Millaista oli elämä Tanskan vallan alkuaikoina? Näyttely tarkastelee Tallinnan syntytarinaa kolmessa eri vaiheessa: Tallinna ennen kaupunkia, Tallinna kuningas Valdemar II:n saapuessa ja kaupungin perustaminen. Näyttelyssä on esillä arkeologisia löytöjä Tallinnan kaupunginmuseon ja Tallinnan yliopiston arkeologisista kokoelmista, vertailukohteina on esineitä Tartosta, Riiasta ja Lundista. Lisäksi nähtävillä on taiteilija Jaana Ratasin animoitu kaupunkimalli Tanskan-aikaisen kaupungin muodostumisesta.
https://tallinn800.ee/en/


Egyptin loisto (näyttely), (28.03.2021 saakka) Taidemuseo Kumu, A. Weizenbergi tn 34, Tallinna Kadriorg
Muinaisen Egyptin taiteen suurnäyttely esittelee arkeologisia löytöjä tuhansien vuosien takaa. Löydöt kuuluvat yhteen maailman laajimmista muinaisen Egyptin taidekokoelmista italialaisessa Museo Egiziossa. 200 hyvin erilaista esinettä avaa mahdollisuuden tutustua faaraoiden maan ja muinaisten egyptiläisten jokapäiväiseen elämään.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä Museo Egizion kanssa. Samanniminen rinnakkaisnäyttely on samaan aikaan avoinna Amos Rexissä Helsingissä.
https://kumu.ekm.ee/


Salaperäinen Valtameri. Itämeri maailmanmeressä (näyttely), (30.06.2021 saakka) Lentosatama, Viron Merimuseo Vesilennuki tn 6, Kalamaja, Tallinna
Maailmanmeri peittää suurimman osan maapalloa, mutta siitä on tutkittu vain yllättävän pieni osa. Tieteelliset tutkijat tekevät uusien teknisten laitteiden avulla jatkuvasti uusia ja hämmästyttäviä löytöjä tästä salaisuuksien verhoamasta maailmasta. Yhdysvaltojen luonnontieteellisen museon kokoama näyttely välittää mukaansa tempaavan katsauksen maailmanmeren tutkimisen tämän hetken tilanteesta sekä esittelee uusimpia teknisiä laitteita, ihmeellisiä merimaisemia ja jännittävien löytöjen takana olevia tutkijoita.
https://meremuuseum.ee/lennusadam/en/unseen-oceans-the-baltic-sea-in-the-world-ocean/


Ado Vabbe. Wunderbar (Näyttely), (31.01.2021 saakka) Taidemuseo Kumu, A. Weizenbergi tn 34, Tallinna, Kadriorg
Ado Vabben (1892–1961) tähän mennessä suurin retrospektiivinen näyttely esittelee taiteilijan erinäköisiä luomiskausia niistä nousevien teemojen kautta. Vabbe tunnetaan ennen kaikkea hänen nuoruutensa avantgardistisen, jatkuvassa muutoksessa olleen tuotannon kautta, jonka 1920-luvulla nostivat Viron vasta kehittymässä olleen taidemaailman huipulle kirjailijaryhmittymä Siurun jäsenet, joista monien kirjoja hän myös kuvitti.
https://kumu.ekm.ee/syndmus/ado-vabbe/29.11.2020–10.1.2021 Tallinnan vanhankaupungin joulu, Tallinna
Tallinnan kaunein joulukuusi koristaa Raatihuoneentoria tänäkin vuonna. Myös raatihuoneen ovet ovat avoinna vieraille. Lisäksi vanhassakaupungissa voi ihailla muitakin joulukuusia sekä nauttia tanssivista, laulavista ja satuja lukevista näyteikkunoista ja monista taide- ja valoinstallaatioista. Tallinnan keskiaikainen sydän sykkii joulun hengessä 29.11.2020–10.1.2021.

Vanhankaupungin käsityöliikkeissä järjestetään adventin aikana työpajoja, joissa joululahjoja voi valmistaa myös omin käsin. Työpajoissa kirjotaan joulupeittoja, kudotaan joulumattoja, askarrellaan joulukortteja sekä tehdään joulunukkeja ja kynttilöitä. Herkkusuut leipovat pipareita, koristelevat marsipaania ja valmistavat suklaamakeisia. Vanhassakaupungissa kannattaa tarkkailla myös himmeleitä –Guinnessin ennätyksen tänä vuona nimiinsä saanut maailman suurin himmeli nimittäin valmistettiin Tallinnassa!

Vanhankaupungin museoissa ja muissa nähtävyyksissä järjestetään erikoisohjelmaa ja kaduilla liikennöi joulujuna. Vanhankaupungin historiaan tutustutaan opastetuilla kierroksilla, kuten lyhtykävelyillä, keskiaikakierroksilla, legendoista ja kummituksista kertovilla retkillä sekä Tallinnan kaupunginmuseon perhekierroksella nimeltä Koko kaupungin joulu. Teatterien ohjelmistoissa on useita jouluaiheisia näytelmiä.

Myös vanhankaupungin lukuisat kahvilat ja ravintolat kutsuvat maistelemaan jouluruokia ja lämmittäviä juomia. Tervetuloa Tallinnan keskiaikaiseen vanhaankaupunkiin nauttimaan joulun aidosta, satumaisesta tunnelmasta!

Tontun erikoisvinkki! Tapahtumainfo täydentyy jatkuvasti. Tarkkaile kotisivuamme tai seuraa Facebook-sivuamme@VisitTallinn.

https://www.visittallinn.ee/fin/matkailija/vinkit-ideat/kaikki-vinkit/vanhankaupungin-joulu


29.11.2020-10.01.2021 Joulukaupunki Tartto
Siihen sataako lunta vai ei, ei ole sanottavaa edes vanhoilla yliopistokaupungeilla. Yksi on varmaa - Tartosta tulee joulukaupunki joka vuosi ja säästä riippumatta!
Se tapahtuu aina ensimmäisenä adventtisunnuntaina, kun raatihuoneentorilla sytytettävästä kynttilästä syttyvät kaikki keskustan jouluvalot. Samassa paikassa tavataan myös kaikkina tulevina sunnuntaina ja jouluaattona. Näitä iloisia raatihuoneentorin tapaamisia ja tietysti koko Tarton jouluaikaa tukevat puolestaan kaupungin viihtyisät konserttisalit, museoiden työpajat, juhlalliset kirkot, suuret joulumarkkinat ja välillä talvisessa keskustassa syntyvät tanssijuhlat.
https://joululinntartu.ee/en/
https://www.facebook.com/JoululinnTartu/


03. - 18.12.2020 Mutimaan joulu Kukersiidin kylässä, Eesti Kaevandusmuuseum, Kohtla-Nõmme
Myyräperhe on jo muinaisista ajoista alkaen viettänyt joulua! Kaivospuisto-museo odottaa sinua juhlimaan joulua Myyräperheen kanssa maan alla.
Kukersiidin kylässä voit harrastaa yhdessä myyräperheen kanssa hauskoja aktiviteettejä, ajaa myyrämetrolla ja kaikille vieraille on luvassa pieni lahja.
Mutiperen joulumaaohjelman pituus on noin tunti. Tarvitaan ennakkovaraus sekä perheille, yksittäisvierailijoille että ryhmille.
Huom.! Ryhmän minimikoko on 15 ja maksimikoko 30 henkeä.
Hyvä tietää: pue päällesi lämpimät ja tummat vaatteet.
Tapahtuma-ajat: 3-4, 10-11 ja 18. joulukuuta. Ryhmät lähteväät maan alle Mutimaalle kello 10.00, 12.00 ja 14.00.
https://www.facebook.com/kaevandusmuuseum.ee


04.-06.12.2020 Tallinnan Käsityömessut, Tallinnan laulukentällä
Perjantai 12:00 - 19:00
Lauantai 10:00 - 18:00
Sunnuntai 10:00 - 17:00
Tallinnan käsityömessut on käsityötä, lahjoja, koruja, kodin sisustamiseen, työpajoja, viihdettä, ruokaa / juomaa ja paljon muuta.
Tallinnan käsialan messuilla pyritään suosimaan käsityötaitoja.
Ilmainen sisäänpääsy
http://www.xn--tallinnaksitmess-3nb14aa.ee/fin
https://www.visitestonia.com/fi/tallinnan-kasityomessut-2


04.12.2020-07.01.2021 PiparkoogiMaania - Piparkakkumania, Design- ja arkkitehtuurigalleria, Pärnu mnt 6, Tallinna
PiparkakkuMania on taidenäyttely, jossa on vain yksi kriteeri – kaiken pitää olla valmistettu piparkakkutaikinasta. Edellisvuosien tapaan näyttelyssä voi ihastella taiteilijoiden tekemiä piparkakkutaideteoksia. Tämän vuoden teema on muoti.
Myös piparkakkutyöpajoja järjestetään.
Ilmaiseksi Tallinn Cardilla.
http://piparkoogimaania.ee


04.-06.12.2020 Joulumarkkinat Tartu Näitusedin messukeskuksessa, Tartto
Perjantai 12:00 - 19:00
Lauantai 10:00 - 18:00
Sunnuntai 10:00 - 16:00
Tartu Näitusedin messukeskuksessa järjestettävistä joulumarkkinoista on kasvanut Viron suurimmat. Joulumarkkinat juhlistavat tänä vuonna 21. juhlavuottaan.
https://www.facebook.com/tartujoululaat/?fref=ts
https://www.visitestonia.com/fi/joulumarkkinat-tartu-naitusedin-messukeskuksessa


05.12.2020, 10:00 - 16:00, Alatskivin linnan joulumarkkinat, Alatskivi
Piparkakun- ja kuusentuoksuinen toiminta linnassa on hyvä johdatus joulunajan töihin.
Linnan ensimmäisen kerroksen salit muuttuvat taas käsityön ja jouluruokien myyntipaikaksi. Toisessa kerroksessa Tubinin museon salissa järjestetään erilaisia konsertteja. Kellarissa on kahvila, käsityöpajat ja ensimmäistä kertaa lasten leikkinurkkaus. Järjestetään arvonta. Olet tervetullut sekä ostamaan että myymään!
https://www.visitestonia.com/fi/alatskivin-linnan-joulumarkkinat
https://www.facebook.com/AlatskiviLoss/


05.12.2020 Elävät näyteikkunat Viru-kadulla, Tallinna
Joulukuisina viikonloppuina voi Tallinnan Viru-kadulla nähdä todellisen jouluihmeen: Vanhankaupungin keskeistä katua vierustavat näyteikkunat muuttuvat kuin taikaiskusta tilapäisiksi konsertti- ja tanssilavoiksi. Esitykset alkavat 5.12., 19.12. ja 20.12. kello 16.00.
19.12. ikkunalavoille astuvat muusikot tarjoamaan ohikulkijoille sydäntä lämmittäviä rytmillisiä elämyksiä. Ikkunoihin syttyvät esityksen merkiksi valot peräjälkeen eri kohdissa, joten lämpimästi pukeutunut kulkija voi liikkua pitkin katua pysähdellen ja kuunnellen konsertin eri esiintyjiä kokonaisen tunnin ajan.
Konserttiohjelman kokoaa Siim Aimla yhteistyössä Georg Otsin musiikkikoulun kanssa. Repertuaarissa on niin klassista, jazz- kuin popmusiikkiakin. Nuorten tähtien ohella esintyy 29.11. The Swinging Sisters ja 19.12. Helin-Mari Arder.
Tanssijat kaunistavat näyteikkuinoita 5. ja 20. joulukuuta. Noina päivinä kulkijan huomio voi kiinnittyä eleganttiin ballerinaan tai katutanssiryhmään. Eesti Tantsuagentuurin tanssikoulun nuoret tanssijat esittävät pieniä lavastuksia klassisesta tanssista moderniin jazziin.
Osta kahvilasta mukaan lämmin juhlaglögi ja jaloittele raikkaassa talvisäässä adventtiajan loistoa täynnä olevan Vanhankaupungin läpi, upeista elämyksistä nauttien.

05.12.2020, 16:00 - 17:00
19.12.2020, 16:00 - 17:00
20.12.2020, 16:00 - 17:00


06.12.2020, 12:00-18:00 Designtori, Telliskivi Loomelinnak (Telliskiven luova keskus), Telliskivi tn 60a, Tallinna, Kalamaja
Virolaisen designin keskus järjestää designtoritapahtuman kaikille niille, jotka tekevät viime hetken jouluostoksia.
Myynnissä on vaatteita, asusteita, laukkuja, keramiikkaa, sisustustavaroita, luonnonkosmetiikkaa ja paljon muuta
https://www.facebook.com/events/385860999099698/


06.12.2020 klo 17, 18 ja 19 Joulun valoleikki Rakveren Vallimäellä, Rakvere
Rakveren Vallimägi odottaa kaikkia jokaisena joulukuun sunnuntaina osallistumaan kauniiseen valoleikkiin Arsisin kelloyhtyeen musiikin tahdissa. Kellojen sointi herättää valon, joka tanssii leikkisän kevyesti rinteillä tarjoten sielunrauhaa sekä nuorille että vanhoille. Kesto 35 minuuttia.
https://www.facebook.com/RakvereVallimagi/?ref=page_internal


11. - 13.12.2020 klo 12-18 Joulumarkkinat Kärdlassa, Kärdla, Hiidenmaa
Syksyllä valmistuneella Kärdlan keskusaukiolla järjestetään ensimmäiset Hiidenmaan joulumarkkinat. Joulumieltä luovat tunnelmallinen valaistus, aukion koristelut ja lavalta esitettävä monipuolinen ohjelma. Paikan päällä voi ammentaa lahjaideoita paikallisten elintarviketuottajien ja käsityöläisten myymistä tuotteista.


12.12.2020, 11:00 - 16:00, Tarton joulumarkkinat, Tartto
Perinteiset joulumarkkinat järjestetään Küüni-kadulla.
Kauniisti koristeltuun Tarton keskustaan odotetaan noin 200 kauppiasta, jotka antavat vierailijoille mahdollisuuden ostaa Virossa valmistettua käsityötä, savuliha- ja kalatuotteita, mustaamakkaraa, hapankaalia, leivonnaisia, hunajaa, makeisia, lämpimiä juomia, piirakoita ja muuta.
https://www.facebook.com/JoululinnTartu/
https://www.visitestonia.com/fi/tarton-joulumarkkinat


13.12.2020, 10-17, Viron taideakatemian joulumarkkinat, Vaba Lava Telliskivi tn 60a, Tallinna
Viron taideakatemian (EKA) opiskelijoiden ja alumnien perinteiset joulumarkkinat järjestetään akatemian talossa Kalamajassa. Mikäli haluat löytää pukinkonttiin jotain todella omaperäistä, ota mukaan käteistä rahaa ja tule katsomaan, mitä opiskelijoilla ja alumneilla on sinulle tarjota.
Myynnissä on grafiikkaa, keramiikkaa, muotia, koruja, maalauksia, asusteita ja paljon muuta.
https://www.facebook.com/events/601971580574131/


13.12.2020 klo 17, 18 ja 19 Joulun valoleikki Rakveren Vallimäellä, Rakvere
Rakveren Vallimägi odottaa kaikkia jokaisena joulukuun sunnuntaina osallistumaan kauniiseen valoleikkiin Arsisin kelloyhtyeen musiikin tahdissa. Kellojen sointi herättää valon, joka tanssii leikkisän kevyesti rinteillä tarjoten sielunrauhaa sekä nuorille että vanhoille. Kesto 35 minuuttia.
https://www.facebook.com/RakvereVallimagi/?ref=page_internal


18. - 23.12.2020 klo 12-18 Joulumarkkinat Kärdlassa, Kärdla, Hiidenmaa
Syksyllä valmistuneella Kärdlan keskusaukiolla järjestetään ensimmäiset Hiidenmaan joulumarkkinat. Joulumieltä luovat tunnelmallinen valaistus, aukion koristelut ja lavalta esitettävä monipuolinen ohjelma. Paikan päällä voi ammentaa lahjaideoita paikallisten elintarviketuottajien ja käsityöläisten myymistä tuotteista.


19.12.2020 Elävät näyteikkunat Viru-kadulla, Tallinna
Joulukuisina viikonloppuina voi Tallinnan Viru-kadulla nähdä todellisen jouluihmeen: Vanhankaupungin keskeistä katua vierustavat näyteikkunat muuttuvat kuin taikaiskusta tilapäisiksi konsertti- ja tanssilavoiksi. Esitykset alkavat 19.12. ja 20.12. kello 16.00.
19.12. ikkunalavoille astuvat muusikot tarjoamaan ohikulkijoille sydäntä lämmittäviä rytmillisiä elämyksiä. Ikkunoihin syttyvät esityksen merkiksi valot peräjälkeen eri kohdissa, joten lämpimästi pukeutunut kulkija voi liikkua pitkin katua pysähdellen ja kuunnellen konsertin eri esiintyjiä kokonaisen tunnin ajan.
Konserttiohjelman kokoaa Siim Aimla yhteistyössä Georg Otsin musiikkikoulun kanssa. Repertuaarissa on niin klassista, jazz- kuin popmusiikkiakin. Nuorten tähtien ohella esintyy 29.11. The Swinging Sisters ja 19.12. Helin-Mari Arder.
Tanssijat kaunistavat näyteikkuinoita 5. ja 20. joulukuuta. Noina päivinä kulkijan huomio voi kiinnittyä eleganttiin ballerinaan tai katutanssiryhmään. Eesti Tantsuagentuurin tanssikoulun nuoret tanssijat esittävät pieniä lavastuksia klassisesta tanssista moderniin jazziin.
Osta kahvilasta mukaan lämmin juhlaglögi ja jaloittele raikkaassa talvisäässä adventtiajan loistoa täynnä olevan Vanhankaupungin läpi, upeista elämyksistä nauttien.

19.12.2020, 16:00 - 17:00
20.12.2020, 16:00 - 17:00


19.12.2020, 10:00 - 16:00, Narvan talvimarkkinat, Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse Narva koolimaja, Narva
Narvan talvimarkkinat odottaa kaikkia kylään! Markkinoilla tuotteitaan tarjoavat kauppiaat ja käsityöläiset sekä Virosta, Latviasta että Liettuasta.
Tarjoaa perinteisesti runsaasti erilaisia yllätyksiä, vierailijat voivat osallistua myös työpajoihin. Talvimarkkinat on narva laisille ja kaupungin vieraille hyvä mahdollisuus ostaa joululahjoja ja viettää perheen kanssa mukavasti aikaa..
https://www.visitestonia.com/fi/narvan-talvimarkkinat


19.12.2020, 12:00 - 16:00, Joulun hyväntekeväisyysjuoksu Narvassa, Narva
Joulun hyväntekeväisyysjuoksu Narvassa on naamiojuoksu, jonka pakolliseksi osaksi on joulutavara, naamioasu tai hattu.
Tapahtuman tavoitteena on kerätä rahaa Narvan ja Narva-Jõesuun lastenkotien lapsille. Juoksun järjestää Hingesoojuse MTÜ. Alku ja loppu on Puškini allee -kadulla.
https://www.visitestonia.com/fi/joulun-hyvantekevaisyysjuoksu-narvassa


19. - 20.12.2020, Viron ulkomuseon Joulukylä, Viron ulkomuseo, Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinna, Rocca al Mare
Vuoden suurinta juhlaa, joulua, odottavat sekä isot että pienet. Kaikilla joulun odotus ei kuitenkaan suju saman kaavan mukaan. Monelle joulun aika tarkoittaa ahkeraa työntekoa: koulumestarin tulee opettaa lapsille jouluevankeliumia ja joululauluja, pastorin rouvan tehtävänä on valmistella kirkko jumalanpalvelusta varten, puodinpitäjä varmistaa tavaroiden riittävän kaikille halukkaille ja kunnanjohtajan perhe huolehtii jouluruoan pöytään myös kunnan köyhimmille. Tule tutustumaan eri alojen ammattilaisten kiireiseen joulunodotukseen yli 100 vuotta sitten.
https://evm.ee/est/avaleht


19.-20.12.2020, 12:00 - 19:00, Pärnun kaupungin joulukylä ja joulumarkkinat, Pärnu
Pärnun Itsenäisyyden aukiolla avataan joulukylä, jossa järjestetään tänä vuonna myös joulumarkkinat. Tule kokemaan hauska kulttuuriohjelma ja nauti joulutunnelmasta Pärnussa!
Joulupukki apureineen odottaa kaikkia pieniä ja suuria pärnulaisia ja kaupungin vieraita joulukylään osallistumaan joulutunnelmaiseen toimintaan ja esityksiin. Järjestetään hauskaa toimintaa lapsille ja jännittävä kulttuuriohjelma, avoinna on kahvila ja markkinat.
https://www.visitestonia.com/fi/parnun-kaupungin-joulukyla-ja-joulumarkkinat


20.12.2020 Elävät näyteikkunat Viru-kadulla, Tallinna
Joulukuisina viikonloppuina voi Tallinnan Viru-kadulla nähdä todellisen jouluihmeen: Vanhankaupungin keskeistä katua vierustavat näyteikkunat muuttuvat kuin taikaiskusta tilapäisiksi konsertti- ja tanssilavoiksi.
19.12. ikkunalavoille astuvat muusikot tarjoamaan ohikulkijoille sydäntä lämmittäviä rytmillisiä elämyksiä. Ikkunoihin syttyvät esityksen merkiksi valot peräjälkeen eri kohdissa, joten lämpimästi pukeutunut kulkija voi liikkua pitkin katua pysähdellen ja kuunnellen konsertin eri esiintyjiä kokonaisen tunnin ajan.
Konserttiohjelman kokoaa Siim Aimla yhteistyössä Georg Otsin musiikkikoulun kanssa. Repertuaarissa on niin klassista, jazz- kuin popmusiikkiakin.
Tanssijat kaunistavat näyteikkuinoita. Noina päivinä kulkijan huomio voi kiinnittyä eleganttiin ballerinaan tai katutanssiryhmään. Eesti Tantsuagentuurin tanssikoulun nuoret tanssijat esittävät pieniä lavastuksia klassisesta tanssista moderniin jazziin.
Osta kahvilasta mukaan lämmin juhlaglögi ja jaloittele raikkaassa talvisäässä adventtiajan loistoa täynnä olevan Vanhankaupungin läpi, upeista elämyksistä nauttien.

20.12.2020, 16:00 - 17:00


20.12.2020 klo 17, 18 ja 19 Joulun valoleikki Rakveren Vallimäellä, Rakvere
Rakveren Vallimägi odottaa kaikkia jokaisena joulukuun sunnuntaina osallistumaan kauniiseen valoleikkiin Arsisin kelloyhtyeen musiikin tahdissa. Kellojen sointi herättää valon, joka tanssii leikkisän kevyesti rinteillä tarjoten sielunrauhaa sekä nuorille että vanhoille. Kesto 35 minuuttia.
https://www.facebook.com/RakvereVallimagi/?ref=page_internal


Joulu Tallinnassa on tänä vuonna vähän erilainen
Rakastan joulunaikaa Tallinnassa! Eikä vain Raatihuoneentoria, vaan koko vanhaakaupunkia. Sen kaduille ja kujille ilmestyvät hillityn kauniisti valaistut joulukuuset, ja mukulakivet kiiltelevät kauniisti katuvalojen luodessa niihin lämpimän sävyistä valoaan. Jos tupruttaa lunta, näkymät muuttuvat satukirjamaisemaksi. Syksyn harmaus kääntyy juhlavaan joulusesonkiin. Joulu Tallinnassa: mahtavaa, että tunnelma alkaa hiipiä kaupunkiin jo marraskuun puolella.
https://sooloiluja.com/joulu-tallinnassa/ sooloiluja.com 15.10.2020
VIROLAINEN JOULU

Virolaisen ja suomalaisen joulunvieton suurimmat erot löytyvät ruokapöydästä

Porsaanpaistia ja hapankaalia

Suomen laatikoiden ja kinkun sijaan etelänaapurissa herkutellaan verimakkaralla, hapankaalilla ja lämpimällä porsaanpaistilla. Monessa perheessä pöytää koristaa myös jouluhanhi.
Joulu on monelle virolaiselle vuoden tärkein juhla, mutta esimerkiksi vironvenäläiset, joita maan asukkaista on yli neljännes, eivät vietä joulua, vaan säästävät juhlamielensä uuteenvuoteen ja Pakkasukon saapumiseen.

Tunnelma löytyy joulutorilta

Ennen joulua jokaiselta suuremmalta paikkakunnalta löytyy jonkinlainen joulutori. Siellä myydään glögiä ja maustettuja manteleita, näytille on tuotu kotieläimiä ja silloin tällöin paikalliset lapset esittävät tonttutansseja.
Jouluaattona tunnelman kruunaavat käynti kirkossa ja hautausmaalla. Illan pimentyessä hautausmaan valaisee tunnelmallinen kynttilämeri. Toisin kuin Suomessa Viro ei kuitenkaan tyystin hiljene jouluksi, vaan esimerkiksi osa kaupoista pysyy auki koko juhlan ajan.

Jouluherkkuja keskellä yötä

Kuten muuallakin, myös virolaista joulua leimaa kaupallistuminen. Joulutarvikkeet ilmestyvät kauppoihin yhä aikaisemmin, ja ovelimmat lapset keksivät kinuta lahjoja sekä virolaisten että venäläisten juhlapyhinä. Kirkossa käynti on perinteisesti kuulunut virolaiseen jouluun, mutta viime vuosina se on selvästi vähentynyt. Aikoinaan uhkarohkeasta teosta on tullut monille vain tyhjä tapa.
Toki perinteitäkin löytyy edelleen. Virolaiset ovat taikauskoista kansaa, mikä näkyy myös joulunvietossa. Haltijoille, tai suomalaisittain tontuille, jätetään yöksi herkkuja pöytään, jotta tulevana vuonna ei kärsittäisi puutteesta. Ruoka ei tosin ole varattu vain jouluyön vieraille, vaan myös kotiväki voi käydä napsimassa jouluruokia vaikka keskellä yötä.
Kaikkiaan virolainen perhepiirissä vietettävä joulu muistuttaa hyvin paljon suomalaista. Jõuluvana eli Jouluvanhus jakaa lahjat jouluaattoiltana, mitä ennen on käyty kirkossa, viety kynttilät hautausmaalle ja saunottu vanhat liat pois. Koristeltu joulukuusi kaunistaa olohuonetta, jossa tuoksuvat piparkakut ja mausteinen glögi. Joululaulutkin kuulostavat tutuilta: Oh kuusepuu, oh kuusepuu, kui haljad on su oksad!

Teksti: Laura Uotila, http://www.rantapallo.fi/kulttuuri-nahtavyydet/salainen-joulu-virossa/25.12.2020, 10:00 - 20:00, Jouluretki Haanjamaalla - tule ja valloitamme Viron 20 korkeinta huippua!
Haanjamaalla järjestetään 25.12 perinteinen jouluretki, jossa valloitetaan Viron 20 korkeinta huippua. Retki kestää 7-10 tuntia, yhteensä kuljetaan noin 25 km.
Ensimmäinen retki, jonka järjestivät Tarton opiskelijoiden luonnonsuojeluseuran opiskelijat, tehtiin vuonna 1998. Tuolloin retki tehtiin kyllä suksilla, mutta elämys oli upea ja antoi sysäyksen uusien retkien järjestämiseen.
Kokoontuminen Haanjan Suusabaasissa kello 9.00 ja lähtö kello 10.00. Ota mukaan otsalamppu ja jalkaan suosittelemme mukavia, vedenkestäviä vaelluskenkiä.
https://www.visitestonia.com/fi/jouluretki-haanjamaalla-valloitamme-viron-20-korkeinta-huippua


27.12.2020, 12:00 - 15:00, Perhepäivä "Joulupukin luo kylään!", Kõpu küla, Jõuluvana Korstna talu
Joulupukin Korstnan maatila sijaitsee Pärnumaalla kauniin mäntymetsän äärellä. Täällä voitte koko perheen voimin osallistua erilaisiin askareisiin tilan riihessä ja tuvissa, tornissa ja vintissä, aitassa ja tallissa.
Voitte myös ajaa reellä ja ponilla, korjailla traktoria ja tutustua tilan eläimiin, joille voi viedä tuomisiksi leipäkorppuja ja porkkanoita.
Voitte puuhailla joulumuorin kanssa, maistella pannukakkua hillon kera ja lukea Joulupukille kodassa tulen ääressä runon. https://maria.ee/fi/palvelut/joulupukin-korstnan-tila.html


27.12.2020 klo 17, 18 ja 19 Joulun valoleikki Rakveren Vallimäellä, Rakvere
Rakveren Vallimägi odottaa kaikkia jokaisena joulukuun sunnuntaina osallistumaan kauniiseen valoleikkiin Arsisin kelloyhtyeen musiikin tahdissa. Kellojen sointi herättää valon, joka tanssii leikkisän kevyesti rinteillä tarjoten sielunrauhaa sekä nuorille että vanhoille. Kesto 35 minuuttia.
https://www.facebook.com/RakvereVallimagi/?ref=page_internal


27.12.2020, 18:00 - 22:00, Viking Line Eestin Yöjuoksu - talvi, Rakvere, Rakvere Keskväljak
Joulun jälkeen ja ennen vuodenvaihdetta pääsevät 5 km reitillä Rakveressä liikkumaan ja nauttimaan sekä 5 että 10 km osallistujat. Tulenliekit, ilotulitteet, kaupungin joulukoristeet ja valojen leikki - kaikki tämä kääntää kuntoilijoiden katseet 3 päivää ennen vuodenvaihdetta juuri Rakvereen.
Viron Yöjuoksu on erityisin juoksutapahtuma Baltiassa. Juoksujuhla, jossa ensimmäisellä sijalla on aina elämys juoksusta ja liikkumisesta, ei tulos. Sarjan tavoitteena on edistää säännöllistä liikuntaa Virumaan alueella ja tarjota siihen motivoivia mahdollisuuksia.
https://www.visitestonia.com/fi/viking-line-eestin-yojuoksu-talvi
https://www.facebook.com/nightrunestonia/


   Tammikuu 2021

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...


01. - 07.01.2021 Tallinnfest B-A-C-H, Nigulisten museo (Nigulisten kirkko), Niguliste tn 3, Tallinnan Vanhakaupunki
Tallinnan uusi vuosi alkaa saksalaisen Johann Sebastian Bachin sävelin. Festivaali on kehittynyt lämminhenkiseksi perinteeksi, jossa Bachin ajattomia teoksia esittävät Viron parhaat muusikot ja heidän...


03.01.2021 Perhepäivä "Joulupukin luo kylään!" , Kõpu küla, Jõuluvana Korstna talu
Joulupukin Korstnan maatila sijaitsee Pärnumaalla kauniin mäntymetsän äärellä. Täällä voitte koko perheen voimin osallistua erilaisiin askareisiin tilan riihessä ja tuvissa, tornissa ja vintissä…
https://www.facebook.com/jouluvanakorstnatalu/


09.01.2021, 12:00 - 15:00, Venäläinen joulu ja markkinat Haapsalun vanhassa kaupungissa, Haapsalu
Haapsalun vanhassa kaupungissa järjestetään loppiaisena jo perinteeksi muodostunut venäläinen kulttuurifestivaali. Kansansuussa sitä on alettu kutsua nimellä venäläiset markkinat. Tarjotaan perinteisiä venäläisiä ruokia ja slaavilaista viihdeohjelmaa, jotka houkuttelevat ihmisiä kaikkialta Virosta.
Tule tutustumaan naapureiden kulttuuriin ja ota osaa tunnelmallisesta ohjelmasta! Ota mukaan perheesi, ystäväsi, tuttavasi ja tietysti hyvä mieli!!
https://www.visitestonia.com/fi/venalaiset-markkinat-haapsalun-vanhassa-kaupungissa


23.01.2021 Talviyön laulujuhlat, Otepää Kultuurikeskuse park, Otepää
Laulua ja musiikkia rakastavat virolaiset kokoontuvat taas talvipääkaupungissa Otepäällä, jossa järjestetään VII Viron Talviyön laulujuhlat "Talvinen horoskooppi". Vuosien kuluessa kasvanut mielenkiinto näyttää, että Talviyön laulujuhlat ovat saavuttaneet paikkansa ihmisten sydämissä. Otepään kulttuuritalon puistossa sytytetään perinteiset laulunuotiot ja Kulttuurivajassa on avoinna kuumien juomien alue.
Odotamme laulujuhlille kaikkia laulun ystäviä laulamaan yhdessä. Ole rohkea ja tule kuorosi tai ystäväporukkasi kanssa ja osallistu tunnelmalliseen talviseen musiikkitapahtumaan Otepäällä!
https://www.facebook.com/Talvelaulupidu


27. - 29.01.2021, 10:00 - 18:00, sTARTUp Day, Tartto
sTARTUp Day on Baltian suurin yritysfestivaali, joka tuo yhteen yli 4000 osallistujaa juhlistamaan yrittäjyyttä fiksussa kaupungissa, Tartossa. sTARTUp Day 2021 järjestetään upealla uudella tavalla, jossa jokainen löytää itselleen erikoistuneen päivän - täynnä inspiroivia lavaohjelmia, käytännöllisiä seminaareja, interaktiivisen demoalueen, legendaarisia sivutapahtumia, lukemattomia mahdollisuuksia luoda uusia kontakteja ja paljon muuta jännittävää.
Tapaamiseen Tartossa tai verkossa 27–29. tammikuuta 2021!
https://www.startupday.ee/


ja lisää tapahtumatietoja on tulossa tähän....
Ylös!

   Helmikuu 2021

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...


06. - 07.02.2021 Simple Session, Saku suurhall, Paldiski mnt 104b, Tallinna, Rocca al Mare
Valmistaudu vuoden mahtavimpaan BMX- ja skeittaustapahtumaan! Pienestä paikallisesta hengailukokoontumisesta alkunsa saanut Simple Session on nyt yksi maailman merkittävimmistä BMX- ja rullalautailukilpailuista. Simple Sessionissa ovat sen historian aikana ehtineet esiintyä useimmat alan huiput. Luvassa huippu-urheilijoiden upeita suorituksia.
https://simple.session.ee/


12-13.02.2021 Alutagusen maraton, Vasavere küla, Alutaguse Puhke- ja Spordikeskus
12.02.2021, 20:00 - 23:00
13.02.2021, 09:00 - 16:00
Alutagusen maraton, joka kuuluu Estoloppet-sarjaan. Klassiseen tyyliin kisataan 20 km ja 40 km matkoilla. Hiihtokilpailut ovat muuttuneet joka vuosi suosituimmiksi myös ulkomaalaisten keskuudessa.
Kilpaladut kulkevat Viron suurimmalla järvialueen Kurtnan järvistön alueilla.
https://www.estoloppet.ee/


14.-21.02.2021 Tarton maraton
Otepää, Tehvandi Spordikeskus
Tarton maratonin viestimara

Tarton maratonin avoin rata
14.02.2021, 09:00 - 17:00

Tartto, Tähtvere Spordipark
Tarton maratonin lasten tapahtumat - TILLUsõit ja MINImaraton
20.02.2021, 11:00 - 13:15

Otepää, Tehvandi Spordikeskuse staadion
Tarton maraton 63 km / 31 km / Vintage
21.02.2021, 09:00 - 19:00

https://www.tartumaraton.ee/
https://www.facebook.com/tartumaraton/


24.02.2021, 07:29 - 16:00, Viron tasavallan 103-vuotispäivän vietto, Iisaku rahvamaja, Iisaku


24.02.2021 Viron tasavallan 103-vuotispäivän konsertti klo 13-14, Jõhvin Mikaelin (Mihklin) kirkko, Jõhvi
https://www.visitestonia.com/fi/viron-tasavallan-103-vuotispaivan-konsertti


ja lisää tapahtumatietoja on tulossa tähän....
Ylös!

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...

Lisää tapahtumatietoja mm. sivuilta: tourism.tallinn.ee , balticguide.ee visitestonia.com ja
helsinginuutiset.fi
Ilmoita mahdollisista asiavirheistä sivun ylläpitäjälle: pauli.lahtinen@gmail.com

--------------------------------MUUTA TÄRKEÄÄ TIETOA:

Tallinn Card: edut 2020

Tallinna ja sen nähtävyydet kehittyvät koko ajan. Niinpä saat Tallinn Cardilla myös vuonna 2019 lukuisia uusia etuja ja alennuksia.
https://www.visittallinn.ee/fin/tallinncard


HUOM!

Lippuja Viron tapahtumiin myyvällä Piletilevillä on Suomessa kaksi myyntipistettä:
LippuRex Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24 sekä Kampin keskus, Narinkka 3, Helsinki.
http://www.piletilevi.ee/fin/
--------------------------------


Yleiset juhlapyhät Virossa

1. tammikuuta uuden vuoden päivä. Hiljaiseloa juhlien jälkeen.

24. helmikuuta itsenäisyyspäivä. Juhlistetaan armeijan paraatilla aamupäivällä ja juhlaillallisilla perheissä

Pitkäperjantai ja pääsiäissunnuntai, viroksi lihavõtted ja munadepühad. juhlitaan keväällä. Silloin tarjotaan maitotuotteista valmistettuja herkkuja ja munia. Kansanjuhlia.

1. toukokuuta. Vapunpäivä. Edellinen yö vietetään juhlien ja taikoja tehden.

23. kesäkuuta. Voitonpäivä. Juhlitaan vapaussodan 1919 ratkaisevaa taistelua.

24. kesäkuuta. Juhannuspäivä, viroksi Jaanipäev. Eri puolilla Viroa järjestetään tapahtumia ja festivaaleja sekä ilotulituksia. Yksi tärkeimpiä Viron juhlapäiviä.

20. elokuuta. Uudelleenitsenäistymisenpäivä. Järjestetään paikallisia juhlia ja festivaaleja ja perhekokoontumisilla.

24. – 26. joulukuuta joulu.

Turvallisuus

Hätänumero: 112

Heijastimet ovat pakollisia Virossa.

Huolehdithan, että sinulla on riittävästi heijastimia vaatteisssa, laukussa, repussa ja pyöränpolkimissa

Terveystieto

Suosittelemme hankkimaan matkavakuutuksen. Kannattaa myös hakea Kelasta maksuton Eu:n eurooppalainen sairasvakuutuskortti (EHIC). Se ei korvaa matkavakuutusta mutta se mahdollistaa matkan aikana tarvitsemallesi hoidolle Kelan suorakorvauksen. Matkustajana saat saman hoidon kuin Viron kansalaiset

Esteetömyys

Virossa on laki, joka säätelee esteetöntä liikkumista. Kaikkiin liikkeisiin ja palveluyrityksiin tulee päästä esteettömästi. Mikäli tämä ei ole mahdollista, esimerkiksi suojelukohteeksi määritellyssä Tallinnan vanhassa kaupungissa, henkilökunta on avuliasta ja ystävällistä Julkisten liikennevälineiden esteettömyys vaihtelee kaupungeittain. Tallinnassa on useita bussi- ja raitiovaunulinjoja myos matalalla lattialla varustetuin liikennevälinein. Aikataulut ja reitit löydät http://soiduplaan.tallinn.ee/.

Viimeksi päivitetty 25.11.2016
(Lähde: http://www.visitestonia.com/fi/miksi-juuri-viro/matkailutietoa-virosta)

Muista:

Julkinen liikenne noudattaa kansallisina juhlapyhinä ja merkkipäivinä tavallisesti sunnuntain aikatauluja. Ota se huomioon matkareittiä suunnitellessasi. Matkustusaikoihin saattavat vaikuttaa myös ruuhkat, esimerkiksi juhannuksen aikaan suuremmista kaupungeista ulos ajettaessa.

Suurin osa virastoista – pankit, konttorit ja kaupat mukaan lukien – ovat kansallisina juhlapyhinä kiinni tai niiden aukioloajat ovat tavanomaisesta poikkeavat.
(Lähde: www.visitestonia.com)

--------------------------------
Ylös!